Bordeaux három évszakot hoz egy nap alatt

Bordeaux-ról röviden?

Nagyon messze van Budapesttől.

Persze a 2000 kilométert nem kell megtenni egyben. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy Németországban, éppen félúton megállhattunk egyet aludni a rokonoknál, s itt mindjárt szembesülhettünk azzal, hogy hova is tartunk valójában. Keresztfiam talán azóta is abban a magyar címeres pólóban alszik, amit otthonról hoztunk neki. Hiába, a vér nem válik vízzé, éljen az ember bárhol, azért magyar marad.

Másnap aztán irány Bordeaux. Este érkeztünk, így már sem erőnk sem lehetőségünk nem volt felderíteni a környéket – minden zárva volt vasárnap. Másnap gyorsan kiderült, hogy egy magyar szemmel nézve is emberi városban vagyunk. Hangulatos kis utcákkal, klasszikus francia pékségekkel és kávézókkkal.

Egy szökökút, amibe belemehet mindenki és messziről úgy fest, mint ha vizen járna

Az időjárás változatossága végig kísérté az itt töltött időszakot. Aki esetleg úticélnak ezt a várost választja az készüljön tavaszi (őszi) és nyári ruhával is, de esernyő mindenképpen legyen a táskában. Bordeaux-ban egyik pillanatról a másikra érkezik a zivatar, majd lesz verőfényes nyár.

A meccs előtti nap délelőttjét a városban töltöttük. Természetesen szakadt az eső... De gyorsan kiderült, hogy valóban kedves városban vagyunk, csodás történelmi belvárossal.

Délután, míg a családfő, a magyar válogatott sajtótájékoztatóján vett részt, addig mi a közeli bevásárlóközpontban igyekeztünk beszerezni mindent, ami az itteni napokra kellett. A madaras üzletlánc boltja ugyanazt hozza, mint otthon. Nemcsak kínálatban, hanem árban is.

Aztán még tettünk egy kört a városban. Gyönyörű!

A szállásunk a külvárosban volt, de el kell mondanom, hogy az is szép környék. Ellenben a francia tömegközlekedési alkalmazottak sztrájkja miatt nem utazhattunk egyszer sem villamossal, mert teljesen kiszámíthatatlan volt a menetrend.

A meccs napján mindannyian bementünk a belvárosba. A magyar szurkolók fantasztikusak. Se a gyerekeknek, se nekem nem kellett félnünk egy pillanatra sem. Igen volt füst, igen volt kiabálás – de drukkerekről van szó, nem az MTA rendes közgyűléséről. A meccs pedig leírhatatlan élményt jelentett mindannyiunknak. A gyerekek végig énekelték az egészet.

A szabad napunkon nyári időjárásban indultunk el a belvárosba, őszi esőben kávéztunk, majd kellemes tavaszban sétáltunk – ez Bordeaux.

Az utca, amelyben sok a kebab

Érdekes, hogy a város történelmi központjában rengeteg a Kebabos, vagyis az új, vagy a régebbi bevándorlók által üzemeltetett étterem. Egyetlen negatívumot tapasztaltunk, egy játszótéren különbözött össze két színesbőrű gyerek, egyik lendületből lerúgta a másikat és vége...

Amikor süt a nap, minden csodás

Végezetül egy kép arról, hogy a bordeaux-i kereskedők, még a próbababákat is felkészítik az esőre. 

A Garrone parti város összességében azért hangulatos, csodás hely. Sokkal emberibb, mint Marseille, a következő állomásunk. 

https://oriviera.blogstar.hu/./pages/oriviera/contents/blog/28082/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?